Vliegernieuws 08.01.24

In deze editie:

*|MC:SUBJECT|*
maandag 8 tot vrijdag 12 januari 2024

 FORUM 


Nu vrijdag kerstforum om 15u15.
Vrijdag 12 januari forum door de klas van Cindy.

 BELANGRIJKE DATA 

Verdere info volgt telkens in het Vliegernieuws
 
19 januari: Nieuwjaarscafé
21 april: verkleedfeest + schooloverleg
24 tem 26 mei: kampeerweekend
31 mei: familiedag
27 juni: apero picknick na 16u
         

 KERSTFORUM 

Morgen om 15u15

Morgen, vrijdag 22 december, is er kerstforum. Het forum start al 15u15.
Wees op tijd!

 ZACHTE LANDING KLEUTERS 

Nieuwe regeling
 
Beste ouder/begeleider,
We zijn op de hoogte van de vraag van ouders om terug meer betrokken te zijn bij het brengen van hun kindje aan de klas. Vroeger begeleidde de ouder het kind tot aan de klasdeur en kon die – indien gewenst – nog even in de klas blijven. Door de komst van corona en de noodzakelijke aanpassingen ( bv het feit dat ouders toen niet meer in de gangen en klassen mochten komen), merkte het kleuterteam dat dit ook positieve effecten had op de werking. De gang was rustiger, de kinderen reageerden hier positief op.
De Vlieger blijft echter een school waar participatie voorop staat, dus wilden we een manier zoeken om zowel aan de vraag van de ouders te voldoen, alsook in het belang van het kind een oplossing hiervoor te zoeken.
We hebben met het kleuterteam dan ook de koppen bij elkaar gestoken zodat we samen kunnen werken aan een zachte landing voor de kleinsten. Na overleg met het bestuur zijn we tot dit besluit gekomen:
Vanaf na de kerstvakantie splitsen we het binnenkomen op. De kleuters van Kristin en Phoebe blijven binnenkomen langs de gewone weg. Ouders nemen afscheid van hun kindje aan de deur van de gang. Indien er vragen zijn, kunnen jullie altijd terecht bij Phoebe of Kristin natuurlijk. Ouders zijn ook zeker welkom om een kring mee te volgen. Bespreek dit best even vooraf met de leerkracht.
De kinderen van bij Carmen en Nienke worden door de ouders naar de opvangruimte gebracht. Hiervoor wordt de trap naar de speelplaats gebruikt. Daar kunnen de ouders meekomen met hun peuter/1ste kleutertje en rustig afscheid nemen, andere kleutertjes en ouders leren kennen, enz… Als het tijd is gaan de kinderen samen naar hun klas en gaan de ouders langs de speelplaats via de hall naar buiten. 
Stoppen voor een koffietje is steeds mogelijk. 
Bijkomend voordeel om in de opvangruimte de dag te starten, is dat de jassen en brooddozen  hier al klaarliggen voor de speeltijden en de middagpauze. Carmen en Nienke zullen op regelmatige tijdstippen, momenten doorgeven waarbij de ouders mee zullen kunnen naar de klas, deel kunnen uitmaken van een kring, enz. Zo blijft de structuur gegarandeerd, maar krijgen ouders ook de kans om hier deel van uit te maken.
 • We vragen de ouders om de peuters en 1ste kleuters zo weinig mogelijk echt te helpen, zodat ze zelfstandig leren om hun jassen en schoenen aan en uit te doen.
We hopen op deze manier een mooi compromis aan te bieden zodat jullie meer betrokken zijn bij het brengen van jullie kindje, en waarbij we toch de rust voor de kinderen kunnen bewaren.

 VOORLEESTEAM 

 

We zijn nog steeds op zoek naar voorlees(groot)ouders, -broers, -zussen, -tantes, -nonkels … Met hoe meer we zijn, hoe meer leesvreugde jullie kinderen kunnen ervaren. Je kan zelf een boek meenemen of kiest er één uit ons aanbod.  

Dit gebeurt telkens op maandag en donderdag over de middag van 12u15 tot 12u45, eerst voor het kleuter en daarna voor het lager.

Iedereen is welkom om te komen voorlezen! We zorgen voor een beurtensysteem. 

Was je vorig jaar al voorlezer en zou je dit jaar opnieuw willen doen? Dat kan ook! 

Zin om deel te worden van ons voorleesteam? Stuur een mailtje naar kayleigh.vandevyvere@leefschooldevlieger.be

 NIEUWJAARSBRIEVEN 

Klas Janne

In de klas van Janne hebben de Vliegeniers, tijdens de les Frans, nieuwjaarsbrieven geschreven.
Hier enkele werkjes.
 PRETTIGE FEESTDAGEN! 


We willen iedereen met gans het vliegerteam een fijne kerst en een prettig nieuwjaar toewensen!

Geniet ervan!

VOLGENDE WEEK

Kaat 
Sport

Zwemmen
Maandag: Kristin en Cindy

Turnen
Maandag: 5de en 6de leerjaar 
Dinsdag: Kristin, Phoebe, Kayleigh en Cindy
Woensdag: Cindy, Kayleigh, Nienke en Carmen 
Donderdag: Maren, Jolien, Carmen, Phoebe, Kristin en Nienke 
Vrijdag: 5de lj, 6de lj, Maren en Jolien 

NETBAL op dinsdag over de middag  om 12u45 voor de 4de leefgroep 
Carmen – 1e leefgroep 
Peuters
Tussen de gezellige drukte werkten we deze week ons cadeautje af.  We maakten samen popcorn en smulden hiervan tijdens de kerstfilm.  We kennen ondertussen ons versje voor het forum al goed! NIET VERGETEN: het forum begint al om 15u15. Om de vakantie leuk in te zetten kunnen jullie morgen (vrijdag 22/12) nog eens de kring meevolgen. De kring gaat door van 8u35 tot 9u15. 
Jullie cadeautje staat klaar op de kast, vergeet hem niet! 🙂
Na de vakantie start Mees bij ons, we kijken er allemaal enorm naar uit!  Hij kwam deze week al eens proberen en het ging al heel goed.  Geniet van de feestdagen en de vakantie. Dat alle wensen mogen uitkomen in 2024! 
Nienke – 1e leefgroep  
Jongste kleuters 

Morgenmiddag gaan we met alle kleuters naar de Kerstmarkt om daar een wandeling te maken en de kinderen van het lager aan te moedigen op de schaatspiste. 
De kerstcadeautjes liggen al klaar op de kastjes en mogen mee naar huis. 
Zie stukje kleutergang bij het algemene Vliegernieuws. 
Geniet van de kerstvakantie! 
En ik wens jullie allemaal een fijne Kerst en een gelukkig en gezond 2024! 
Tot volgend jaar 😉 


Kristin en Marijke- 1e leefgroep 

Oudste kleuters 

Ik wens jullie een fijne kerst toe , een mooie eindejaar en een fijne start in 2024!
Na de vakantie gaan we ’t hebben over baby’s, hoe  ze ontstaan, groeien, en wat als ze geboren worden. Dit  n.a.v. de geboorte van Ayman, het broertje van Needa. Alle materiaal hierrond is welkom. ( met naam)
We zullen ook een cadeautje maken voor hem.
Maandag gaan we zwemmen. Graag makkelijke kledij en elastieken in het haar. Wie kan mee begeleiden? 
Woensdag  gaan we musiceren met Loeki.
Phoebe – 1e leefgroep  
oudste kleuters 
Warme dagen toegewenst! 
Op woensdag na de vakantie komt Loekie kunstkuur geven. 

Na de vakantie starten we met de zilveren weken, we gaan terwijl ook op zoek naar een nieuw project. 

De Zilveren Weken is de naam voor de periode na de kerstvakantie. Het onderhouden van je groep is  een continu proces en na een pauze (kerstvakantie) kan het fijn zijn om de groep weer een oppepper te geven, dit aan de hand van verschillende groepsspelletjes. 

Kayleigh – 2e leefgroep 
1ste en 2de leerjaar


Na de vakantie gaan we verder met ons project over huisdieren. We zullen proberen enkele dieren op bezoek te laten komen tijdens onze kringmomenten. Spannend! Hierover zullen jullie nog een mail krijgen.

Vrijdag na de vakantie is het tijd voor de wens van Lisa en Jaromir. We zullen een dansfeestje geven om het nieuwe jaar goed te beginnen (wens Lisa). Ook mogen jullie een speelgoedje, al dan niet elektronisch, meenemen naar de klas (wens Jaromir).

We maakten een leuke nieuwjaarskaart, en schreven een heuse nieuwjaarsbrief. Voorzie op 1 januari een momentje zodat ze die kunnen voorlezen. Hou je camera alvast maar klaar!

Morgen, vrijdag, gaan we in de namiddag schaatsen. We hebben nog veel helpende handen nodig om te helpen met het aan- en uitdoen van de schaatsen, én/of om de handjes vast te houden op de schaatspiste. Wie kan zich vrijmaken? Hoe meer zielen, hoe meer vreugde! Geef je een seintje? We vertrekken rond 13u20 op school, en schaatsen van 13u45 tot 14u45.

Voorzie zeker handschoenen (verplicht!), extra kousen en een extra broek.

Om 15u15 begint dan het kerstforum. Wij zingen ook ons kerstliedje. Iedereen welkom!

Geniet van de vakantie en kerstperiode. Maak het gezellig en knus. We zien elkaar terug in 2024!

Ik wens jullie alvast een mooi begin van het nieuwe jaar!

Eerste leerjaar:  

 • Zeker lezen in de vakantie zodat ze alles blijven onthouden. We leerden deze week de b. Laatste blaadjes van leesboekje 6 en 7 lezen om het tempo te oefenen. We proberen nu om niet mee te hakken en te plakken.
 • Schrijfblaadje 10 deel 2 klaar tegen vrijdag. Het is deze keer een XL blaadje aangezien er 3 weken tijd voor is.
 • Rekenen: Na de vakantie doen we een testje van de getalfamilies tot 5. We oefenen in de klas, maar de blauwe flitskaartjes thuis zijn ook een goede manier om te oefenen. We leerden ondertussen ook optellen en aftrekken tot 8. 

Tweede leerjaar:  

 • Blijf oefenen voor de flitstoetsjes en de rekenbrevetjes. Je kan dit opvolgen in de flitsmap. Goed bezig! De QR-codes om te oefenen op bolleboos.be kunnen jullie vanaf nu op een extra document terugvinden (zie mail én heen-en weermap). In het Vliegernieuws zullen de nummers waaraan jullie kinderen kunnen oefenen steeds terug te vinden zijn. Voor tijdens de vakantie zijn dit de nummers 4, 6, 7, 8, 12, 13, 14, 15 en 16. De vetgedrukte zijn er vanaf nu bijgekomen.
 • We geven nu ook flitskaartjes mee met + en – tot 20 over de brug van 10 (met inwisselen).
 • Blijf heel veel hardop lezen thuis, in boekjes van hun leesniveau. 
 • Donderdag dictee WP12.  Zorg ervoor dat alle foutjes uit de vorige WP’s eerst verbeterd zijn (kijk vooraan op het overzichtsblad). Wie vóór donderdag het WP maakt en verbetert: graag de map in de loop van de week tonen. Dan kan ik al verbeteren en er eventuele foutjes uit halen. 
 • Bingeltaakjes opvolgen


Cindy en Heidi – 2de leefgroep 

1e en 2e leerjaar

Onze piramides zijn klaar. Wauw! Ik ben heel trots op de knappe samenwerkingen en het resultaat! Zie foto’s op Seesaw en in ons klasalbum (website). Na de vakantie evalueren we nog. Jullie zullen de piramides ook van dichtbij kunnen bewonderen op ons forum na de vakantie.

We maakten een leuke nieuwjaarskaart, en schreven een heuse nieuwjaarsbrief. Voorzie op 1 januari een momentje zodat ze die kunnen voorlezen. Hou je camera alvast maar klaar!

Morgen, vrijdag, gaan we in de namiddag schaatsen. We hebben nog veel helpende handen nodig om te helpen met het aan- en uitdoen van de schaatsen, én/of om de handjes vast te houden op de schaatspiste. Wie kan zich vrijmaken? Hoe meer zielen, hoe meer vreugde! Geef je een seintje? We vertrekken rond 13u20 op school, en schaatsen van 13u45 tot 14u45.

Voorzie zeker handschoenen (verplicht!), extra kousen en een extra broek.

Om 15u15 begint dan het kerstforum. Wij zingen ook ons kerstliedje. Iedereen welkom!

Geniet van de vakantie en kerstperiode. Maak het gezellig en knus. We zien elkaar terug in 2024!

Ik wens jullie alvast een mooi begin van het nieuwe jaar!

Eerste leerjaar:  

 • Zeker lezen in de vakantie zodat ze alles blijven onthouden. We leerden deze week de b. Laatste blaadjes van leesboekje 6 en 7 lezen om het tempo te oefenen. We proberen nu om niet mee te hakken en te plakken.
 • Schrijfblaadje 10 deel 2 klaar tegen vrijdag. Het is deze keer een XL blaadje aangezien er 3 weken tijd voor is.
 • Rekenen: Na de vakantie doen we een testje van de getalfamilies tot 5. We oefenen in de klas, maar de blauwe flitskaartjes thuis zijn ook een goede manier om te oefenen. We leerden ondertussen ook optellen en aftrekken tot 8. 

Tweede leerjaar:  

 • Blijf oefenen voor de flitstoetsjes en de rekenbrevetjes. Je kan dit opvolgen in de flitsmap. Goed bezig!

De QR-codes om te oefenen op bolleboos.be kunnen jullie vanaf nu op een extra document terugvinden (zie mail én heen-en weermap). In het Vliegernieuws zullen de nummers waaraan jullie kinderen kunnen oefenen steeds terug te vinden zijn. Voor tijdens de vakantie zijn dit de nummers 4, 6, 7, 8, 12, 13, 14, 15 en 16. De vetgedrukte zijn er vanaf nu bijgekomen.

 • We geven nu ook flitskaartjes mee met + en – tot 20 over de brug van 10 (met inwisselen).
 • Blijf heel veel hardop lezen thuis, in boekjes van hun leesniveau. 
 • Donderdag dictee WP12.  Zorg ervoor dat alle foutjes uit de vorige WP’s eerst verbeterd zijn (kijk vooraan op het overzichtsblad). Wie vóór donderdag het WP maakt en verbetert: graag de map in de loop van de week tonen. Dan kan ik al verbeteren en er eventuele foutjes uit halen. 
 • Bingeltaakjes opvolgen
Maren – 3e leefgroep 
3e en 4e leerjaar

De kerstvakantie is er EINDELIJK! Joepie! 

Geniet van de twee weken vakantie. We vliegen er nadien samen terug in! 

We starten het nieuwe jaar met de tafeltoetsen. 

De tafeltoetsen zullen vanaf nu iedere week aan bod komen om zo de tafels wat meer te automatiseren.  

Ook in het derde leerjaar komen er na de vakantie nieuwe tafels aan: 3 en 4.  Hierbij krijgen ze telkens tafelkaarten waarmee je dagelijks thuis kan oefenen.  

Op woensdag doen we weer verder met de woordpakketten.  Er zal dan een dictee zijn van WP 11. 

In de vakantie moeten jullie vooral genieten van elkaar en lekker ontspannen. 

Wie het toch niet kan laten om wat te werken, kan steeds op Bingel blijven oefenen.  Elke dag wat lezen of wat tafels oefenen is ook altijd een goed idee.  

Morgen staat er ook heel wat op de planning, nog even ter herinnering: 

Gamemiddag, schaatsen (handschoenen en dikke sokken niet vergeten) en kerstforum (kerstattributen/outfit mag).  

En dan tot slot: hele fijne feestdagen en een mooie start in 2024!!  


Jolien en Ann-Sofie – 3e leefgroep 

3e en 4e leerjaar

De kerstvakantie is er!!! Joepie de Poepie!!
We starten het nieuwe jaar met de tafeltoetsen.
De tafeltoetsen zullen vanaf nu iedere week aan bod komen om zo de tafels wat meer te automatiseren. 
Ook in het derde leerjaar komen de nieuwe tafels eraan: 3 en 4. Hierbij krijgen ze ook tafelkaarten waarmee je dagelijks thuis kan oefenen. 
Op woensdag doen we weer verder met de woordpakketten. Er zal dan een dictee zijn van WP 11. De kinderen kregen dit woordpakket pas deze week mee naar huis.
In de vakantie moeten jullie vooral genieten van elkaar en lekker ontspannen.
Wie het toch niet kan laten om wat te werken, kan steeds op Bingel blijven oefenen. Elke dag wat lezen of wat tafels oefenen is ook altijd een goed idee. 
Morgen staat er ook heel wat op de planning, nog even ter herinnering:
Pokémonwens, schaatsen (handschoenen niet vergeten) en kerstforum (kerstattributen/outfit mag). 
En dan tot slot: hele fijne feestdagen toegewenst en een mooie start in 2024!!
Janne en Ann-Sofie – 4e leefgroep 
5e en 6e leerjaar

Geniet van de welverdiende vakantie. Na de toetsenweek zal dit wel extra veel deugd doen. Veel plezier met vrienden en familie!
Na de vakantie gaan we ons volledig onderdompelen in de wereld van (top)sport. Kinderen mogen zelf ook met foto’s/filmpjes/materiaal in de kring vertellen over hun eigen sport. 
P.s. Er zijn nog steeds kinderen die geen pantoffels of drinkfles hebben. Maandag na de vakantie kijk ik wie nog geen heeft, dan zoeken we voor een oplossing.
Sam – 4e leefgroep 
5e en 6e leerjaar

We vlogen meteen stevig in ons nieuw project. We leerden dat de Amazone een prachtig werk van de natuur is vol kleuren, wezens en geluiden. De rivier en het gebied daarrond is een uitgebreide regenfabriek en kan gezien worden als het kloppend hart van de planeet. Na de kerstvakantie onderzoeken we waarom de Amazone bedreigd wordt. 
Afgelopen periode hebben we een portfolioweek gehouden: daarin gingen we niet aan de slag met de vertrouwde taalfiches, maar focusten we op alle verzamelde vrije teksten van het eerste blok. In kleine groepjes werden leesbeurten gehouden, waarbij de kinderen elkaar tips gaven: wat kan ik al en waar kan ik nog in groeien?
Drie vrije teksten werden gefinetuned en verzameld in een overzichtslijst. Eentje daarvan wordt uitgekozen om te gieten in een creatieve verwerking. Daarin mogen de kinderen hun creatieve vrijheid volledig de loop laten. We denken aan dans, muziek, voordracht, drama, schilderij … Alles kan, alles mag, alles is mooi. Enige voorwaarde is om te kiezen voor een creatieve verwerking waarin ze (nog) niet uitblinken. Die presenteren de kinderen aan elkaar de eerste dinsdag na de kerstvakantie. 
Ik wens iedereen mooie, warme en liefdevolle feestdagen. Tot in 2023!
Uit Aïcha haar pen kroop volgende tekst:
Verdwaald in de wolken
Verdwaald in de zee
Ik heb geen idee
Weet jij waar ik ben
Geef me dan een tip
Ik ben heel sip
Ik wil naar huis
Nu ben ik thuis

WEEKMENU

MAANDAG
Wortelsoep
Bolognaise van de chef
Spaghetti
Dessert

 Vegetarische bolognaise van de chef
DINSDAG 

Courgettesoep
Rode kool met appel
Gevogelte worst
Natuuraardappelen
Dessert


 Vegetarische worst – Sojasaus
DONDERDAG

Brunoisesoep
Zigeuner vol au vent
Gebakken aardappelen
Dessert

 Vegetarische zigeuner vol au vent 
VRIJDAG 

Tomatensoep met balletjes
Stamppot van prei
Gepaneerde visfilet
Tartaar
Dessert


 Provençaalse soja schijf – Soja tuinkruiden
Bekijk de updates van de klasblogs op onze website!

 NIEUWJAARSRECEPTIE
STAD OOSTENDE
 

Zondag 7 januari

Klinken op het nieuwe jaar, doen we allemaal samen op zondag 7 januari 2024!
Oostendenaars en tweedeverblijvers zijn vanaf 11.00 uur welkom in Kursaal Oostende en worden er verwelkomd door het CAZ ensemble o.l.v. Jasper Coulier. Ook onze Burgemeester luidt 2024 in. Tijdens de receptie zorgt het CAZ ensemble o.l.v. Bruno Van der Haegen voor de nodige schwung. Tot slot worden ook de winnaars van Oostende Fonkelt bekend gemaakt.

Doorlopend kan je met je familie of vrienden op de foto in de photobooth. Kinderen kunnen terecht in de inkomhal. Schilder mee met James, ga aan de slag met waxstoffen uit Banjul of speel samen een reuze gezelschapsspel. 

·        11.00 uur: optreden ensemble van het Conservatorium aan Zee o.l.v. Jasper Coulier

·        11.30 uur: speech Burgemeester 

·        11.40 uur: receptie en optreden van het ensemble van het Conservatorium aan Zee o.l.v. Bruno Van der Haegen 

·        12.30 uur: bekendmaking winnaars en uitreiking prijzen Oostende Fonkelt

·        doorlopend: photobooth en kinderanimatie

Kom je ook meeklinken op 2024?

 
Copyright © Leefschool De Vlieger, All rights reserved.

Wil je niet langer emails met ‘VLIEGERNIEUWS’ ontvangen?
You can unsubscribe from this list.