Vliegernieuws 08.05.23

In deze editie:

*|MC:SUBJECT|*
maandag 8 tot vrijdag 12 mei 2023

 FORUM 


Nu vrijdag forum door verschillende klassen die tonen waar ze mee bezig zijn.
Vrijdag 12 mei forum door de klas van Marie.
 

 BELANGRIJKE DATA 

Verdere info volgt telkens in het Vliegernieuws
          12 – 14 mei: KAMPEERWEEKEND           17 – 19 mei: vrijaf            22 mei: grote slotvergadering evenementen met spaghetti (inplannen
          activiteiten schooljaar 2023 – 2024).            26 mei: FAMILIEVERWENDAG (iedereen is welkom op school!) => i.p.v.
          moederdag/vaderdag. 
          29 mei: Pinkstermaandag
          30 – 31 mei: vrijaf           1 – 2 juni: KLEUTERKAMP
          6 juni: overgangsvergadering 3de kleuterklas           27 juni: Oudercontact           28 juni: GROTE PICKNICK OP HET STRAND OM 12u10.            30 juni: pedagogische studiedag

 BERICHT VAN SAAR 


Beste ouders,

Ik draag De Vlieger diep in m’n hart en werk hier al jaren heel graag en met heel veel goesting en plezier. 
Toch ga ik op 1 september een nieuwe uitdaging aan. Ik start als pedagogisch begeleider met focus op methodeonderwijs, schoolontwikkeling en wiskunde. Ik zal scholen en directeurs ondersteunen en samen projecten op poten zetten. 
 
Dat ik jullie zal missen staat vast. Het nest verlaten valt me moeilijk. We hebben samen gewerkt, georganiseerd, gelachen, wilde plannen gesmeed en gevierd. Dankjewel voor alle kansen, alle hulp, alle vertrouwen. Dank voor de vriendschap. Ik heb van de tijd samen genoten. 

Ik blijf nog een paar maanden op school. We hebben tijd om nieuwe schouders te zoeken die willen dragen.
De vacature voor een nieuwe directeur in De Vlieger zal binnenkort verschijnen. Ken je iemand die geknipt is voor de job, neem dan zeker contact op. Ik geef graag meer uitleg en neem je graag mee op pad.

Warme groet,
Saar

 ZONNECREME 


We zijn heel blij dat de zon terug van de partij is! Denken jullie eraan om bij zonnige dagen jullie kinderen thuis alvast in te smeren? In de loop van de dag geven we indien nodig nog een laagje.

 OLIVER MET EEN TWIST 

Voorstelling van De Studio

Wist je dat we gingen kijken naar de voorstelling ‘Oliver met een twist’ van De Studio? We zijn apetrots op onze oud-leerlingen. Hoedje af voor het team van De Studio.

 BEZOEKJE AAN HET KLOOSTER 

Godsdienstklas van Trui

Dinsdag zijn we met het godsdienstklasje van de tweede en derde leefgroep naar het klooster ‘zonnelied’ geweest in de Mariakerkelaan.
Het was een boeiende ontdekking hoe de zusters daar leven en werken.
Zuster Trees liet ons wat ‘binnenkijken’ in hun dagdagelijkse activiteiten. We zagen haar aan het werk bij het pottendraaien en zuster Carolina was kruisjes aan het boetseren.
  
 
  

 SCHOOLPOORTQUIZ 

Verkeersveiligheid


Op de rijbaan mag je niet stilstaan of parkeren op een zebrapad. Dat verbod geldt ook op minder dan 5 meter voor het zebrapad. Voorbij het zebrapad mag je wel stilstaan en parkeren. Door vlak voor een zebrapad stil te staan of te parkeren, belemmer je het zicht van aankomende bestuurders op overstekende voetgangers en dat kan gevaarlijk zijn.

 LUISTERVERHALEN 


Enkele studenten KMO-management brengen een reeks luisterverhalen uit in het kader van het vak businessproject. Deze reeks is bedoeld voor kinderen van vier tot zes jaar oud. In deze verhalen nemen twee viervoeters, Gaston en Joe, je mee op hun gekste avonturen.  

Vandaag bestaan er geen tot weinig verhalen waarin een kind in een rolstoel of een slechtziende tiener een rol spelen. Hier willen deze studenten verandering in brengen en dat op een subtiele manier.  

Met deze luisterverhalen hopen zij het wereldbeeld van kinderen te verruimen.


VOLGENDE WEEK

Kaat 
Sport

Zwemmen
Maandag: Kristin en Kayleigh 

Turnen
Maandag: 5de en 6de leerjaar 
Dinsdag: Kristin, Phoebe, Cindy en Kayleigh 
Woensdag: Cindy, Kayleigh, Kelly en Nienke 
Donderdag: 3 de leerjaar, Kelly, Phoebe, Kristin en Nienke 
Vrijdag: 4de leerjaar, 5de en 6de leerjaar 
Kelly – 1e leefgroep 
Peuters

We zijn volop aan het zaaien en planten.
Ik dank jullie voor de vele mooie lente foto’s van jullie kindje en de materialen.
Dit bracht de klas echt tot leven.
Nienke – 1e leefgroep  
Jongste kleuters 

Volgende week gaan we nog verder met het project ‘planten en zaaien’. 
Dankjewel ouders en kindjes om al zoveel materiaal mee te brengen. 
Dinsdag 9 mei: kleuterkampvergadering om 19U30 in de klas van Phoebe (voor de ouders die begeleiden op kleuterkamp) Woensdag 10 mei: gaan we om 10u30 naar een voorstelling in WZC Elizabeth. Is er een ouder die wil helpen begeleiden?
Donderdag 11 mei: gaan we naar de kinderboerderij om daar de moes- en kruidentuin te bezoeken. Graag alle kinderen ter plaatse afzetten om 8U30. Indien niet mogelijk, stuur me een mailtje. 
Vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14: KAMPEERWEEKEND!! JOEPIE!! 


Kristin en Marijke- 1e leefgroep 

Oudste kleuters 

Maandag gaan we zwemmen. Vergeet geen elastiek voor de lange haren en makkelijk aan te trekken kledij
We gaan verder met ons sportproject.
Zijn er voetballers die zin hebben om eens te komen voetballen met de kinderen, Yoga fans die een yoga sessie willen geven,…..andere sportbeoefenaars?
Bij zonnig weer graag je kind inwrijven met zonnecrème voor het naar school gaat. Wij doen het nog eens over de middag. 
Phoebe – 1e leefgroep  
oudste kleuters 

We werken verder rond ons project ‘de wereldbol‘. Materiaal en foto’s van vakanties blijven welkom.  Dinsdagavond kampvergadering in de klas van Phoebe om 19u30, enkel voor de ouders die meegaan op kamp.  Woensdag vieren we de verjaardag van Stella Rose, haar verjaardagwens is: unicorndag! Alles rond dit thema is op woensdag welkom.  Vrijdag tot zondag KAMPEERWEEKEND!
Kayleigh – 2e leefgroep 
1ste en 2de leerjaar

We hebben opnieuw een fijne week achter de rug. Morgen, maar ook volgende week staan er enkele verjaardagswensen op de planning:  

 • Morgen is het game-namiddag voor de wens van Roel en Samragyee. Zorg ervoor dat alles opgeladen is! In de pauzes komt alles achter slot en grendel te zitten. 
 • Vrijdag 12/05 houden we een lichtjes dag (wens Matteo). Iedereen mag lichtjes meenemen voor in klas (zowel groot als klein). Je mag ook lichtjes aan je kleren, schoenen, haar, … hangen. Hoe meer, hoe beter! Dan zullen we de klas donker maken en genieten van het lichtspektakel!   
 • Vrijdag 12/05 mogen jullie ook elk een speelgoedje meenemen naar klas. Hiermee krijgen jullie tijd om te spelen tijdens de vrije werktijd in de namiddag (wens Emma).

Eerste leerjaar: 

 • Dagelijks blijven lezen (flitsen en niveauleesboekjes). Volgende week leestestje van boekjes 11 en 12. 
 • Blijven flitsen: flitstoetsjes van de getalfamilies tot 10. De bundel van de flitstoetsjes zit vrijdag in de heen-en weermap zodat jullie de evolutie kunnen bekijken. Zeker maandag terug meebrengen.  
 • Schrijfblaadje 22 ten laatste vrijdag afgeven: werk netjes met een fijngeslepen potloodpunt, en gebruik de schrijflijntjes correct!  

Tweede leerjaar: 

 • Goed blijven lezen, zeker ook hardop.  
 • Flitsen tot 20 (vooral met brug) blijven onderhouden.  
 • Tafel van 2 en 10 flitsen (x en :). Ook de maaltafel van 5 flitsen.  
 • Vanaf deze week starten we met onze ‘rekenbrevetten’. Dit zijn flitstoetsjes die jullie kind kan maken wanneer hij/zij er klaar voor is. Elke dag kunnen de leerlingen oefenen voor hun ‘brevet’ OF een poging doen om een brevet te verdienen. Breng dus zeker elke dag jullie flitskaartjes mee naar klas (zowel +/- tot 20 met brug, als alle tafelkaartjes). Wie deze nog niet knipte, gelieve dit zo snel mogelijk te doen! Het blad met brevetten zal in de woordpakketmap zitten zodat jullie mee kunnen opvolgen. 
 • Donderdag herhalingsdictee van WP 21 t.e.m. WP 23 + verbeteren vorige WP’s.  
 • Bingeltaakjes niet vergeten. 
Cindy – 2de leefgroep 
1e en 2e leerjaar

Er zijn een 5-tal projectvoorstellen hangende (spannend!), en morgen/vrijdag kiezen we definitief. Meer info komt dan via mail. 

We deden deze week de wensen van Juliette (turnshow) en Alizée (buitenlesdag) en morgen die van Julz (verstoppertje) en Suzie (slijm maken).

14 kinderen willen tijdens de vrije werktijd slijm maken: die kinderen moeten een klein, afgesloten potje meebrengen om het slijm mee te nemen naar huis. 

Eerste leerjaar: 
 • Dagelijks blijven lezen (flitsen en niveauleesboekjes). Volgende week leestestje van boekjes 11 en 12.
 • Blijven flitsen: flitstoetsjes van de getalfamilies tot 10. De bundel van de flitstoetsjes zit vrijdag in de heen-en weermap zodat jullie de evolutie kunnen bekijken. Zeker maandag terug meebrengen. 
 • Schrijfblaadje 22 ten laatste vrijdag afgeven: werk netjes met een fijngeslepen potloodpunt, en gebruik de schrijflijntjes correct! 
Tweede leerjaar:   
 • Goed blijven lezen, zeker ook hardop. 
 • Flitsen tot 20 (vooral met brug) blijven onderhouden. 
 • Tafel van 2 en 10 flitsen (x en :). Ook de maaltafel van 5 flitsen. 
 • Vanaf deze week starten we met onze ‘rekenbrevetten’. Dit zijn flitstoetsjes die jullie kind kan maken wanneer hij/zij er klaar voor is. Elke dag kunnen de leerlingen oefenen voor hun ‘brevet’ OF een poging doen om een brevet te verdienen. Breng dus zeker elke dag jullie flitskaartjes mee naar klas (zowel +/- tot 20 met brug, als alle tafelkaartjes). Wie deze nog niet knipte, gelieve dit zo snel mogelijk te doen! Het blad met brevetten zal in de woordpakketmap zitten zodat jullie mee kunnen opvolgen. 
 • Donderdag herhalingsdictee van WP 21 t.e.m. WP 23 + verbeteren vorige WP’s
 • Bingeltaakjes niet vergeten
Marie en Ann-Sofie – 3e leefgroep 
3e en 4e leerjaar

Maandag tafeltoets voor iedereen. 
Woensdag WP 18 maken + dictee
Donderdag 3de leerjaar TOETS breuken (schrift E – hoofdstuk 1)
Ondertussen hebben we een nieuw project: ‘Hoe word je een circusartiest?’ 
We zijn hier volop ingevlogen en zullen volgende week vrijdag onze show presenteren tijdens het forum. Wie komt kijken naar onze grote artiesten? 
Jolien en Ann-Sofie – 3e leefgroep 
3e en 4e leerjaar

Week twee van mei komt er alweer aan.
Wat gaat de tijd snel.
Volgende week houden we een toetsje voor de kinderen van het derde leerjaar over de breuken.
Ook komt er alweer een nieuwe tafeltoets aan voor heel de klas.
Op woensdag is er het dictee van WP 18.
De boodschap is dus vooral: goed blijven oefenen aan de woordpakketten en de tafels. Voor rekenen kan er ook altijd op Bingel geoefend worden.
Dank je wel aan alle ouders van het vierde leerjaar om de vragenlijst in te vullen.
Op donderdag is het de beurt aan de kinderen om een lijst in te vullen, dit gebeurt samen op school.  Hierdoor zullen de leerlingen van het 3de leerjaar eens samen turnen op donderdag en de leerlingen van het vierde dan eens samen op vrijdag.  We sluiten onze week af met de muzische mannen. 

We kozen een nieuw project: “Hoe kunnen we iets uit hout maken?” Wie hier ervaring, ideeën, materiaal, een atelier, bouwplannetjes, … voor heeft, mag dit zeker doorgeven!
Janne – 4e leefgroep 
5e en 6e leerjaar

Dankjewel aan iedereen die onze bedrijfjes heeft gesteund. We verkochten sneller dan verwacht dus onze excuses aan de mensen die graag nog iets wilden kopen maar niet meer konden 🙁 We tellen volgende week onze opbrengst en zullen het gaan schenken aan het blauwe kruis. In het volgende vliegernieuws kom je te weten hoeveel onze verkoop precies heeft opgebracht!
De zesdes moeten nog even geduld hebben op de resultaten van het fietsexamen, we verwachten ze binnenkort…
Volgende week starten we met het laatste project van dit schooljaar: de puberteit. 
Vrijdag 12 mei: test Frans: le temps (de tijd- het uur)
Deze test is zowel voor het 5e als 6e leerjaar. In de map zitten blaadjes om op te oefenen. We oefenen vooral op het begrip van leerstof.
Sam – 4e leefgroep 
5e en 6e leerjaar

Binnenkort nemen we afscheid van Yoshi. Volgende week rondt hij het project ‘wereldkeuken’ in schoonheid af. Daarom nodigen we op woensdag 10/05 alle ouders van onze klas uit op ons culinair evenement. Kom langs en proef de wereld met al je zintuigen!

De zesdes moeten nog even geduld hebben op de resultaten van het fietsexamen, we verwachten ze binnenkort…

Vrijdag 12/05: Toets cijferen + bewerkingen (enkel L5)

WEEKMENU

MAANDAG

Wortelsoep
Broccolipuree
Kalkoenlapje
Fruit

 Provençaalse soja schijf – Spaanse saus
DINSDAG 

Parmentiersoep
Spaghetti bolognaise
Gemalen kaas
Melkdessert

 Vegetarische spaghetti bolognaise
DONDERDAG

Brunoisesoep
Vol au vent met balletjes en champignons
Kerstomaatjes
Gebakken aardappelen
Koekje

 Vegetarische vol au vent met champignons
VRIJDAG 

Tomaatgroentesoep
Wortelpuree
Gepaneerde vis
Tartaar
Fruit

 Vegetarische taco – Soja kurkumasaus
Bekijk de updates van de klasblogs op onze website!

 FOUTE KINDERFUIF 

26 mei 2023De kindergemeenteraad voor dit jaar zit er bijna op en daarom sluiten ze hun zittingsjaar af met een heuse kinderfuif. 

Alle kinderen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar zijn op 26 mei welkom om fuifzaal Elysée op z’n kop te zetten. Om het extra leuk te maken, koos de KGR voor het knallende thema ‘fout’. Er zullen ook, tegen betaling, snacks en drankjes voorzien zijn. De kindjes nemen dus best een zakcentje mee. Hieronder alle praktische informatie op een rijtje:

 • Vrijdag 26 mei 2023
 • Van 18.00 tot 21.00 uur
 • Fuifzaal Elysée (Christinastraat 18G)
 • Alle kinderen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar ! De fuif is kids only, daarom zijn ouders NIET toegelaten
 • Een ticket kost €3,5 of €0,7 met het UiTPAS kansentarief. Daarnaast kun je ook 10 UiTPAS-punten ruilen voor een gratis ticket.
 • Tickets zijn te bestellen via https://www.uitinoostende.be/foutekinderfuif

Copyright © Leefschool De Vlieger, All rights reserved.

Wil je niet langer emails met ‘VLIEGERNIEUWS’ ontvangen?
You can unsubscribe from this list.