Vliegernieuws 18.12.23

In deze editie:

*|MC:SUBJECT|*
maandag 18 tot vrijdag 22 december 2023

 FORUM 


Nu vrijdag mixforum.
Vrijdag 22 december is het kerstforum.

 BELANGRIJKE DATA 

Verdere info volgt telkens in het Vliegernieuws
 
19 januari: Nieuwjaarscafé
21 april: verkleedfeest + schooloverleg
24 tem 26 mei: kampeerweekend
31 mei: familiedag
27 juni: apero picknick na 16u
         

 GEEN FRUIT 

Woensdag 20 december

Volgende woensdag voorzien we geen fruit voor de Vliegeniers. Onze fruitleverancier, De Lochting, is gesloten volgende week. Vergeet dus niet om fruit mee te geven op woensdag.

 GEEN STUDIE 

Donderdag 21 december

De studie van donderdag 21 december zal niet doorgaan. De laatste studie voor de kerstvakantie zal plaatsvinden op maandag 18 december.

 SCHAATSEN 

Vrijdag 22 december

Vrijdagnamiddag gaan we schaatsen!
Handschoenen zijn verplicht, een paar extra kousen en eventueel een droge lange broek kan handig zijn! 

 TUSSENKOMST MUTUALITEIT 

KAMP LAGER
 
De mutualiteit voorziet een tussenkomst per dag dat je kind mee op kamp is geweest met school in september. Bezorg ons een blanco aanvraagformulier van jouw mutualiteit (mag ook digitaal) en wij vullen dit met veel plezier in. Je mag dit bezorgen op het secretariaat of mailen naar annelies.dorchain@leefschooldevlieger.be

 KAMPEERWEEKEND 

24 tot 26 mei 2024Inschrijven kan via deze QR-code of link:https://forms.gle/KugR3oSyy8uyaSfp6

 30 JAAR DE VLIEGER 

Hulp gezocht voor het feestcominté!

Volgend jaar blaast onze school 30 kaarsjes uit en dat vieren we graag groots! 

Heb je zin om mee na te denken over het organiseren van festiviteiten of ben je eerder een doener, geef dan een seintje aan annsofie.saintgermain@leefschooldevlieger.be   Daarop krijg je een uitnodiging voor de vergadering en/of word je op de hoogte gehouden van wanneer we je man/vrouwkracht kunnen gebruiken.

Alvast bedankt!

VOLGENDE WEEK

Kaat 
Sport

Zwemmen Maandag: 3de en 4de leefgroep  

Turnen
Maandag: 5de en 6de leerjaar 
Dinsdag: Kristin, Phoebe, Kayleigh en Cindy
Woensdag: Cindy, Kayleigh,Nienke en Carmen 
Donderdag: Maren, Jolien, Carmen, Phoebe, Kristin en Nienke 
Vrijdag: 5de en 6de leerjaar, Maren en Jolien 
Dinsdag tijdens de middagspeeltijd vanaf 12u45 netbal 4de leefgroep 
Vrijdagnamiddag gaan we schaatsen!
Handschoenen zijn verplicht, een paar extra kousen en eventueel een droge lange broek kan handig zijn!
Carmen – 1e leefgroep 
Peuters

We hebben ons project: “ik ben niet bang” afgerond en zitten al volledig in de gezelligheid van de feestdagen.
Als je materiaal hebt liggen thuis rond kerst of Nieuwjaar, zeker welkom! (genaamtekend)  Het materiaal die jullie meegegeven hebben (waarvoor super bedankt!) rond het project: “ik ben niet bang” zal klaar liggen op de kastjes en mag mee naar huis.
Belangrijk: ik heb van enkele kindjes nog geen glazen bokaal gekregen, graag zeker tegen maandag meegeven.  
VOLGENDE WEEK: 
WOENSDAG 20/12: 
Reminder: Op woensdag is het fruit van school. Je hoeft op deze dag geen fruit van thuis mee te brengen. 
Volgende week woensdag 20/12 is er uitzonderlijk geen fruit, dus dan wel graag iets meebrengen. 
DONDERDAG 21/12: 
De kindjes hebben een kerstcadeautje gemaakt. Het cadeau zal klaarliggen op de kastjes. Zeker niet vergeten als je een cadeau van je kindje wilt onder de boom.
VRIJDAG 22/12: 
 • Gaan we met iedereen naar de kerstmarkt. 
 • Houden we een Kerstforum met de volledige school. Onze klas zal een versje opzeggen. Het forum start om 15u30. Allen daarheen! De kindjes mogen verkleed komen naar school!  (kerstmuts, kersttrui,…) 
Voor de kinderen van de slaapklas: vrijdag 20/12 wordt al het slaapmateriaal mee naar huis gegeven om eens te wassen, zodat de kinderen na de kerstvakantie terug fris in hun bedje kunnen. Alle uitleg zul je op de slaapzak vinden die te vinden zal zijn in het kastje bij de boekentas. 
Nienke – 1e leefgroep  
Jongste kleuters 

We houden het lekker gezellig in de klas tijdens deze donkere dagen met kerstlichtjes en versiering. 
De kinderen die willen mogen een dekentje en een knuffel (genaamtekend) meebrengen om het ook in de kring wat gezelliger te maken. 
Wie maandag 18/12 graag nog eens de kring wil meevolgen, is meer dan welkom!  Volgende week vrijdag 22/12:  
 • Brengen we met de kleuterklassen een bezoekje aan de Kerstmarkt in het park. 
 • Houden we een Kerstforum met de volledige school. Ook onze klas zal een liedje zingen. Het forum start om 15u30. Wees welkom! 
 • Zullen de kerstcadeautjes op de kastjes staan om mee naar huis te nemen. Vergeet ze zeker niet en geniet ervan! 
Reminder: Op woensdag is het fruit van school. Je hoeft op deze dag geen fruit van thuis mee te brengen.  Volgende week woensdag 20/12 is er uitzonderlijk geen fruit, dus dan wel graag iets meebrengen. 
Voor de kinderen van de slaapklas: vrijdag 20/12 wordt al het slaapmateriaal mee naar huis gegeven om eens te wassen, zodat de kinderen na de kerstvakantie terug fris in hun bedje kunnen. Alle uitleg zul je op de slaapzak vinden die te vinden zal zijn in het kastje bij de boekentas. 


Kristin en Marijke- 1e leefgroep 

Oudste kleuters 

We werken verder rond kerst en genieten van de warme sfeer en de gezelligheid in onze klas.
We denken na over wensen voor het nieuwe jaar en maken een klein kadootje voor kerst/ ’t nieuwe jaar. Buiten spelen in de regen zijn we stilaan gewoon aan ’t worden en de kinderen vinden het heel leuk om in de plassen te spelen en stroompjes te maken in het zand. Maken de ouders  die nog geen goeie regenkledij en laarzen meegaven met hun kind, dit zo snel mogelijk in orde?  Het zou ook handig zijn om reservekledij te voorzien en die in het kastje van je kind te leggen .

Voor het kerstforum mogen de kinderen gekleed en/of versierd zijn in kerstthema.
Dekyi wordt 4 jaar op 25 december. Jawel, we hebben een kerstekind in onze klas! We vieren haar verjaardag op vrijdag vóór de vakantie. Iedereen mag een knuffel meenemen die dag.

Needa uit onze klas heeft er een broertje bij, proficiat! 🙂
Phoebe – 1e leefgroep  
oudste kleuters 

We werken verder rond kerst en genieten van de warme sfeer en de gezelligheid in onze klas.
We denken na over wensen voor het nieuwe jaar en maken een klein cadeautje voor kerst/ ’t nieuwe jaar. Buiten spelen in de regen zijn we stilaan gewoon aan ’t worden en de kinderen vinden het heel leuk om in de plassen te spelen en stroompjes te maken in het zand.
Woensdag is er GEEN fruit van school. Graag zelf eenmalig terug fruit meegeven
Donderdag vieren we de verjaardag van Helder, zijn wens is dat de kinderen in pyjama naar school komen en dat ze samen een kerstfilm kijken
Vrijdag (22/12): Voor het kerstforum mogen de kinderen gekleed en/of versierd zijn in kerstthema.
Kayleigh – 2e leefgroep 
1ste en 2de leerjaar

Heel erg bedankt voor de leuke gesprekjes tijdens het oudercontact! Wanneer het rapportje door iedereen gelezen werd, mag je het zeker al terug meegeven. Ik bewaar het om in maart aan te vullen met een nieuw rapport.

Vandaag (donderdag) konden we last minute met het 2de leerjaar naar een repetitie van een toneelvoorstelling in De Grote Post. De makers waren heel blij met onze feedback. En wij vonden het interessant en leuk! 

Volgende week vrijdag 22/12 gaan we in de namiddag schaatsen. Graag ouders gevraagd voor een helpend handje (schaatsen aan- en uitdoen, en/of mee op de schaatspiste om handjes te geven, ook zonder schaatsen mag dat). Daarna is iedereen welkom op het kerstforum. We zingen met onze klas een liedje. Wie een kerstmuts of kerstkleren heeft, mag deze zeker aandoen voor het zingen (en voor het schaatsen ook natuurlijk). Ook een coole zonnebril zou goed passen bij ons liedje, dus breng dit gerust ook mee.
 

Eerste leerjaar:  

 • Elke dag enkele minuutjes de klanken flitsen, en lezen in leesboekje 7. We leerden deze week de l en ou. Laatste blaadjes van leesboekje 6 lezen om het tempo te oefenen. 
 • Schrijfblaadje 10 klaar tegen vrijdag. Dankjewel om dit goed op te volgen. 
 • Rekenen: Volgende week doen we een testje van de getalfamilies van 1, 2 en 3. We oefenen in de klas, maar de flitskaartjes thuis zijn ook een goede manier om te oefenen. We gaan nu ook optellen en aftrekken tot 8. 
Tweede leerjaar:  
 •  Blijf oefenen voor de flitstoetsjes en de rekenbrevetjes. Je kan dit opvolgen in de flitsmap. Goed bezig!
 •  
 • We geven nu ook flitskaartjes mee met + en – tot 20 over de brug van 10 (met inwisselen) 
 • Blijf heel veel hardop lezen thuis, in boekjes van hun leesniveau. 
 • Donderdag dictee WP11.  Zorg ervoor dat alle foutjes uit de vorige WP’s eerst verbeterd zijn (kijk vooraan op het overzichtsblad). Wie vóór donderdag het WP maakt en verbetert: graag de map in de loop van de week tonen. Dan kan ik al verbeteren en er eventuele foutjes uit halen. 
 • Bingeltaakjes opvolgen


Cindy en Heidi – 2de leefgroep 

1e en 2e leerjaar

Herinnering: Graag een foto doormailen van de plaats van de Happy Stone. We bekeken al een aantal foto’s. Dankjewel!

We zijn druk bezig met het maken van onze piramide! Foto’s volgen in Seesaw

Dankjewel voor de fijne gesprekjes tijdens het oudercontact! Wanneer het rapportje door iedereen gelezen werd, mag je het zeker al terug meegeven. Ik bewaar het om in maart aan te vullen met een nieuw rapport.

Woensdag kwam Stefanie van Expeditie Geluk voor een evaluatiegesprekje. Ze vond het heel waardevol om de bevindingen van de kinderen te horen, en werken ondertussen aan een nog betere versie! 

Vandaag (donderdag) konden we last minute met het 2de leerjaar naar een repetitie van een toneelvoorstelling in De Grote Post. De makers waren heel blij met onze feedback. En wij vonden het interessant en leuk! 

Volgende week vrijdag 22/12 gaan we in de namiddag schaatsen. Graag ouders gevraagd voor een helpend handje (schaatsen aan- en uitdoen, en/of mee op de schaatpiste om handjes te geven, ook zonder schaatsen mag dat). Daarna is iedereen welkom op het kerstforum. We zingen met onze klas een liedje. Wie een kerstmuts of kerstkleren heeft, mag deze zeker aandoen voor het zingen (en voor het schaatsen ook natuurlijk).

 

Eerste leerjaar:  

 • Elke dag enkele minuutjes de klanken flitsen, en lezen in leesboekje 7. We leerden deze week de l en ou. Laatste blaadjes van leesboekje 6 lezen om het tempo te oefenen. 
 • Schrijfblaadje 10 klaar tegen vrijdag. Dankjewel om dit goed op te volgen. 
 • Rekenen: Volgende week doen we een testje van de getalfamilies van 1, 2 en 3. We oefenen in de klas, maar de flitskaartjes thuis zijn ook een goede manier om te oefenen. We gaan nu ook optellen en aftrekken tot 8. 
Tweede leerjaar:  
 • Blijf oefenen voor de flitstoetsjes en de rekenbrevetjes. Je kan dit opvolgen in de flitsmap. Goed bezig!
 •  
 • We geven nu ook flitskaartjes mee met + en – tot 20 over de brug van 10 (met inwisselen) 
 • Blijf heel veel hardop lezen thuis, in boekjes van hun leesniveau. 
 • Donderdag dictee WP11.  Zorg ervoor dat alle foutjes uit de vorige WP’s eerst verbeterd zijn (kijk vooraan op het overzichtsblad). Wie vóór donderdag het WP maakt en verbetert: graag de map in de loop van de week tonen. Dan kan ik al verbeteren en er eventuele foutjes uit halen. 
 • Bingeltaakjes opvolgen
Maren – 3e leefgroep 
3e en 4e leerjaar

Alweer de laatste schoolweek van 2023.  

Maandag gaan we zwemmen. Vergeet je zwemkledij niet!  

Woensdag gaan we met het vierde leerjaar op medisch onderzoek. Jolien gaat met de het volledige vierde leerjaar naar het medisch onderzoek. Ik blijf op school met het volledige derde leerjaar.  

Toetsen:  

L3 – woensdag: vermenigvuldigen en delen – Blok C1 

L4 – donderdag: vermenigvuldigen en delen – Blok E1 

Er is volgende week geen wp dictee! 

Vrijdag 22/12:  

 1. Leerlingen mogen kerstattributen aandoen of meenemen naar school.  

 2. We zullen ook een verjaardagswens doen gamenamiddag: leerlingen mogen elektronische games meenemen naar school zoals Nintendo Switch, game boy, iPad… Zorg zeker voor een goede bescherming en oplader. Iets meenemen is zeker niet verplicht. We hebben ook iPads en laptops in de klas. 

 3. Vrijdagnamiddag gaan we schaatsen met de hele school. Zeker handschoenen en dikke sokken meenemen! Een extra broek kan handig zijn 😉


Jolien en Ann-Sofie – 3e leefgroep 

3e en 4e leerjaar

De toetsen zijn gemaakt, de rapporten zijn uitgedeeld, tijd voor gezelligheid in de klas en op naar de kerstvakantie.
Op maandag gaan we opnieuw zwemmen, vergeet je zwemgerief en haarelastiek niet. 
Op woensdag is er geen dictee omdat we met het vierde leerjaar naar het medisch onderzoek gaan. Het derde leerjaar blijft deze voormiddag dan bij Maren. Bij Maren zal er voor het 3de leerjaar dan een rekentoets zijn van blok C1.
Op donderdag is er dan toets rekenen voor het 4de leerjaar van blok E1. 
Vrijdag zullen we de verjaardagswens van Otis en Milo laten doorgaan. Hun wens is om een Pokémon uurtje in de klas te houden en er kan dan pokémonkaarten geruild worden. Andere spullen van Pokémon mogen dan zeker ook meegebracht worden. 
In de namiddag zullen we dan gaan ijsschaatsen in het parkje. 
Wat moet je meebrengen: handschoenen of wanten, dikke kousen en eventueel een reservebroek.  Wat mag je ook meebrengen: kerstattributen (mutsen, rendierhoedjes, kersttrui…). 
We sluiten onze week af met een gezellig kerstforum. 

We werken volgende week nog aan de mini-projecten. Na de kerstvakantie gaan we dan stilletjes aan van start met de presentaties. 
Janne en Ann-Sofie – 4e leefgroep 
5e en 6e leerjaar

Wie nog kan helpen of ons iemand kan aanraden die nog in de topsport heeft gezeten, stuur maar een mailtje.
Het zou fijn zijn om enkele (ex-) topsporters of een coach/kinesist/diëtist.. te kunnen interviewen voor ons project ‘Hoe leeft een topsporter?’
Indien er een ouder is die graag zijn of haar sport komt demonstreren of er uitleg komt over geven, ook welkom!
Donderdag 21 december gaan we op uitstap naar Brugge naar het museum Historium.
Kinderen brengen lunchpakket, tussendoortjes en drinkfles mee. Ze mogen een zakcentje meebrengen om de warmste week te steunen, want daar gaan we ook even stoppen. 
We spreken ’s ochtends af aan het station van Oostende om 8u30 (ik ben er al vanaf 8u) en zijn terug op school om 16u.
Sam – 4e leefgroep 
5e en 6e leerjaar

Ons chocoladeproject is afgerond. Het chocoladekookboek werd afgedrukt en meegegeven met jullie kinderen in de boekentas. Jullie kunnen ook een digitale versie in jullie mailbox terugvinden.

Het einde van een project brengt ook een nieuw project met zich mee. We kozen voor het onderwerp: ‘Hoe ziet/zag het leven eruit rond de Amazone?’. We starten alvast met het project af te bakenen volgens de vertrouwde elementen ‘hoofd’ (wat willen we weten/leren?), ‘handen’ (wat gaan we doen/maken?) en ‘hart’ (hoe willen we zijn?).

De laatste schoolweek van 2023 staat voor de deur. Kerstversiering is heel erg welkom (liefst naamgetekend). De laatste schooldag – vrijdag 22/12 – staat volledig in teken van kerst. Enkele leerlingen organiseerden een Secret Santa. Hierbij trok iedereen een naam voor wie we een cadeau maken. Het is niet de bedoeling dat er een cadeau gekocht wordt. Alle knutselmateriaal in de klas kan hiervoor gebruikt worden.

maandag 18/12: dictee WP9

vrijdag 22/12: schaatsen (voorzie handschoenen!)

WEEKMENU

MAANDAG

Broccolisoep
Rode kool met appel
Gevogelte chipolata
Natuuraardappelen
Fruit

 Vegetarische worst – Sojasaus
DINSDAG 

Tomatensoep met balletjes
Stamppot van wortel
Gepaneerde vis
Tartaar
Melkdessert

 Groenteburger – Soja kurkumasaus
DONDERDAG

Kerstmenu:
Sterretjessoep
Appelpartjes
Veenbessensaus
Gemarineerde kipfilet
Gratin aardappelen
Dessert

 Vegetarische nuggets
VRIJDAG 

Courgettesoep
Rundslasagne
Fruit

 Vegetarische lasagne
Bekijk de updates van de klasblogs op onze website!
Copyright © Leefschool De Vlieger, All rights reserved.

Wil je niet langer emails met ‘VLIEGERNIEUWS’ ontvangen?
You can unsubscribe from this list.