Vliegernieuws 23.10.23

In deze editie:

*|MC:SUBJECT|*
maandag 23 tot vrijdag 27 oktober 2023

 FORUM 


Nu vrijdag geen forum door de ateliers.
Forum op vrijdag 27 oktober: nog niet beslist.
 

 DAG VAN DE JEUGDBEWEGING 

Vrijdag 20 oktober

Morgen is het ‘Dag van de Jeugdbeweging’! Iedereen die aangesloten is bij de jeugdbeweging mag in zijn of haar uniform naar school komen. Zo kunnen we De Vlieger nog eens inkleuren met de jeugdbewegingshemden, t-shirts en sjaaltjes! 

 WERKGROEP EVENEMENTEN 

HERFSTACTIVITEIT

Op dinsdag 24 oktober is er om 19u00 vergadering met sub werkgroep herfstactiviteit in de lerarenkamer. Wie wil aansluiten zeker welkom! We hebben veel helpende handen nodig om te knutselen. 
Dezelfde avond om 20u is er dan vergadering met de volledige werkgroep van evenementen. We bespreken alle activiteiten voor het volledige schooljaar en verdelen de sub werkgroepen. WELKOM! 
Zet alvast zaterdag 25 november in jullie agenda. Dan is er een Magisch herfstfeest op school vanaf 18u. 

 ASBEST VERWIJDEREN 


Na een check-up blijkt dat er op school nog enkele plaatsen zijn waar asbesthoudende stoffen aanwezig zijn. Kinderen komen niet in aanraking met de stoffen zelf (gaat over buizen), maar dit moet hoe dan ook verwijderd worden.
Deze werken zullen in de vakantie gebeuren, dus er zal geen gevaar zijn voor de kinderen dat ze zouden in aanraking komen met het stof dat vrijkomt hierbij. Alles gebeurt door een gespecialiseerde firma, die zeker het belang van de veiligheid van de kinderen inziet.
Voor deze werken worden de zones waarin gewerkt wordt hermetisch afgesloten en dat gebeurt in de week voor de herfstvakantie. Normaal zou alles klaar zijn tegen het eind van de herfstvakantie en kunnen de kinderen in de loop van de week na de vakantie terug in hun eigen klas.
Het gaat om de klassen van Janne, Sam en Jolien. Om de dagen voor en na de vakantie op te vangen (want dan worden de hermetische zones klaargemaakt), zullen die klassen gebruik maken van de jungle, de opvangklas en de slaapklas (de kindjes die slapen over de middag krijgen een rustig plekje in de peuterklas zelf, waar op dat moment momenteel ook nog geen kindjes zijn).
Wij hopen dat de werken volgens plan verlopen en dat we er zo weinig mogelijk hinder van ondervinden. 

 VLIEGERRAAD 

We zijn op zoek naar…
Op de Vlieger is een van de basisprincipes dat we de kinderen meenemen in het bespreken van ideeën. Hiervoor zullen wij de Vliegerraad nieuw leven inblazen en opnieuw actief maken op school.
De Vliegerraad is een groepje van leerlingen, met uit elke klas één of twee kinderen die hun klas vertegenwoordigen.
De Vliegerraad komt 1 x per maand samen en dit gebeurt onder begeleiding van ouders. 
Eén van de ouders is ook lid van het Bestuur van de Vlieger (waarover in een volgend Vliegernieuws meer), zodat er meteen ook kan teruggekoppeld worden naar hen en dat de ideeën ook echt daar verwerkt en besproken worden.
Concreet zijn we dus nog op zoek naar één ouder:
 • die graag met de kinderen overlegt en praat, die actief luistert naar hun ideeën, en bereid is om mee te gaan in hun manier van denken.  
 • die zich één keer per maand op maandag over de middag kan vrijmaken voor een Vliegerraad met de kinderen.  
 • die na de Vliegerraad met de oudste kinderen en de andere ouder het verslag van de kinderen nakijkt en helpt bij de terugkoppeling van de ideeën die voortkwamen uit de vergadering.  
 • die zich wil engageren om samen met de kinderen van de Vliegerraad terug een actief en creatief orgaan te maken.  
Voel je je geroepen? Wil je jou hiervoor engageren? Denk je meteen: dat is iets voor mij?
Stuur dan een mailtje naar gilla.boudry@leefschooldevlieger.be 
Ook voor meer info: neem gerust contact op met Gilla.

VOLGENDE WEEK

Kaat 
Sport

Zwemmen
Maandag: Phoebe en Kayleigh

Turnen
Maandag: 5de en 6de leerjaar
Dinsdag: Kristin, Phoebe, Kayleigh en Cindy
Woensdag: Cindy, Kayleigh, Nienke en Carmen
Donderdag: Maren, Jolien, Carmen, Phoebe, Kristin en Nienke
Vrijdag: 5de en 6de leerjaar, Maren en Jolien
Carmen – 1e leefgroep 
Peuters

We zijn nog altijd druk in de weer rond het project: voertuigen.  De kindjes weten ondertussen dat er voertuigen in de lucht vliegen, in zee varen en op de grond rijden. De kleurtjes (rood, blauw, geel) werden al eens aangebracht met verschillende autootjes.  We bouwden verder aan onze eigen bus en alle kindjes waren verkleed in een buschauffeur. 
Dinsdag mochten we lekker mee smullen met het ontbijt voor Nienke haar verjaardag,  HMMMMM!  Op woensdag kwam Loukie op bezoek waarbij we verschillende dingen gedaan hebben met muziekinstrumenten.  Volgende week ronden we ons project rond voertuigen af. 
Dinsdag 24/10: FEEST! We vieren samen mijn verjaardag in de klas. In de middag gaan we op uitstap, naar waar is nog een verrassing! De kindjes die normaal slapen gaan dus niet slapen. 
Donderdag 26/10 – vrijdag 27/10: DUBBEL FEEST! Nienke trouwt op 28 oktober, dus is er niet op donderdag en vrijdag. Ik neem samen met een collega de klas over. De klaswerking zal een klein beetje anders verlopen. 
Nienke – 1e leefgroep  
Jongste kleuters 

We eindigen morgen ons project rond ‘mijn tanden’. 
En met groot succes, want enkele kinderen namen afscheid van hun tutje.  
Bedankt aan iedereen die materiaal meebracht. Alles zal morgen terug in de boekentas of op het kastje te vinden zijn. 
Volgende week houden we een projectloze week. 
Op donderdag en vrijdag zal ik niet op school zijn. 
Ik trouw namelijk op zaterdag 28.10.
Op donderdag nemen Carmen (peuterklas) en Lorena (kinderverzorgster) samen de klas over. 
Op vrijdag neemt Marijke (zorgleerkracht) of Kristin (K2/K3) de klas over.
Op dinsdag en donderdag krijgen Carmen en ik extra ondersteuning in de klas. 
Lorena volgt een opleiding kinderverzorgster.  
Je zal haar misschien nog herkennen van vorig schooljaar. Ze liep toen stage in de peuterklas bij Kelly. 


Kristin en Marijke- 1e leefgroep 

Oudste kleuters 

Vrijdagvoormiddag : kleuterateliers. ( dankjewel aan alle vrijwillige ouders om dit mogelijk te maken)
Deze week werkten we vooral rond geluiden en luisteren omdat er te veel drukte in de klas was, er niet meer geluisterd werd naar elkaar en we met een aantal prikkelbaar liepen ( waaronder ik 😉 ) We pasten onze klas aan en blijven verderwerken aan de akoestiek in de klas. Ons project stond even on hold, maar we kregen wel bezoek van Dokter Charlotte. Volgende week werken we ons project af. Dankjewel aan verpleegster Anne-Sophie en Dokter Charlotte voor het  klasbezoek en aan alle anderen die voorstelden om de kinderen uit te nodigen op de werkvloer.
Vrijdag nemen we  afscheid van Oona die voor een paar maanden naar Afrika gaat.
Phoebe – 1e leefgroep  
oudste kleuters 

Maandag gaan we zwemmen. Geen fruit meegeven aub. Wie wil/kan mee om te helpen in het zwembad? Graag een mailtje terug. 
Vrijdag 27 oktober vieren we de verjaardag van IDRIS. Hij is jarig in de herfstvakantie. Hij wil als verjaardagwens graag een Halloweendag Alle kinderen mogen zo verkleed naar school komen. Materiaal rond Halloween is die dag ook welkom. 
Op dinsdag 24 oktober is er om 19u00 vergadering met sub werkgroep herfstactiviteit in de lerarenkamer. Wie wil aansluiten zeker welkom! We hebben veel helpende handen nodig om te knutselen. 
Dezelfde avond om 20u is er dan vergadering met de volledige werkgroep van evenementen. We bespreken alle activiteiten voor het volledige schooljaar en verdelen de sub werkgroepen. WELKOM! 
Zet alvast zaterdag 25 november in jullie agenda. Dan is er een Magisch herfstfeest op school vanaf 18u. 
Kayleigh – 2e leefgroep 
1ste en 2de leerjaar

We gaan verder met ons project ‘hoe zit onze klas/ school in elkaar?’. Foto’s van hun maquettes zullen op Seesaw komen. 
Foto’s van ons klasgebeuren kan je terugvinden via deze link: https://photos.app.goo.gl/nfVsGG2pbhwgt3Jk9 
(Let op: Ik zal binnenkort alle foto’s van vorig schooljaar verwijderen.)
Vrijdag 27 oktober: we mogen verkleed naar school komen voor Halloween.
Heeft jullie kindje regelmatig last van veel snot? Breng dan eens een zakdoekdoos mee die in de klas mag blijven. 
 
Eerste leerjaar:  

 • Klanken flitsen en in het leesboekje lezen. We leerden de ee en v. Deze week doen we een eerste leestoetsje (Kennen de kinderen alle klanken, en kunnen ze al vlot de eerste woordjes lezen?) We brengen jullie op de hoogte van het resultaat.
 • Schrijfblaadje 4 klaar tegen vrijdag. Werk verzorgd met een fijn en hard potlood. 
 • Rekenen: We leren de getalfamilies tot 5 (verdelen en samenvoegen)
 • Tip van de week: Laat de kinderen eens verdelen en samenvoegen met materiaal tot 5. Ze kunnen dat al heel mooi verwoorden. 
Tweede leerjaar:  
 • Sommigen behaalden al goede scores voor hun eerste flitstoetsje. Wauw! De kinderen krijgen hiervan binnenkort een map mee naar huis, zodat jullie van thuis uit kunnen meevolgen. De flitstoetsen waaraan de leerlingen kunnen oefenen blijven nog even hetzelfde:
       
 • Blijf heel veel hardop lezen thuis, in boekjes van hun leesniveau. 
 • Donderdag dictee van WP 5. Zorg ervoor dat alle foutjes uit de vorige WP’s eerst verbeterd zijn. Vooraan staat in fluo wat niet in orde was. Graag samen de map op orde en in volgorde houden. Het herhalingsdictee krijgen ze niet mee naar huis. Maar om de ommezijde van het herhalingsWP staan eventuele foutjes om te verbeteren. 
 • Bingeltaakjes: oefenen tot 20


Cindy en Heidi – 2de leefgroep 

1e en 2e leerjaar

We werken verder aan ons project: Iedereen koos één steen en daar zoeken we info over op. Ons stenen-museum krijgt vorm.
Maandag 23/10: Alle ouders (of een ander familielid mochten jullie er niet bij kunnen zijn) zijn welkom in ons stenen-museum in de klas. Dit van 15u30 tot 16u. 
Vrijdag 27 oktober: verkleed (Halloween) naar school komen mag. We bakken met Hannes oma ook een taart voor Hannes verjaardagwens. 
Heeft jullie kindje regelmatig last van veel snot? Breng dan eens een zakdoekdoos mee die in de klas mag blijven. 

Foto’s van onze klas kan je vinden via deze link: https://photos.app.goo.gl/W3hmeoS1cBFoJWBfA
Je kan lid worden van dit album: dan krijg je een melding telkens er nieuwe foto’s bij komen. 

Eerste leerjaar:  
 • Klanken flitsen en in het leesboekje lezen. We leerden de ee en v. Deze week doen we een eerste leestoetsje (Kennen de kinderen alle klanken, en kunnen ze al vlot de eerste woordjes lezen?) We brengen jullie op de hoogte van het resultaat.
 • Schrijfblaadje 4 klaar tegen vrijdag. Werk verzorgd met een fijn en hard potlood. 
 • Rekenen: We leren de getalfamilies tot 5 (verdelen en samenvoegen)
 • Tip van de week: Laat de kinderen eens verdelen en samenvoegen met materiaal tot 5. Ze kunnen dat al heel mooi verwoorden. 
Tweede leerjaar:  
 • Rekenen: Sommigen behaalden al goede scores voor hun eerste flitstoetsje. Wauw! De kinderen krijgen hiervan binnenkort een map mee naar huis, zodat jullie van thuis uit kunnen meevolgen. De flitstoetsen waaraan de leerlingen kunnen oefenen blijven nog even hetzelfde:
     
 • Blijf heel veel hardop lezen thuis, in boekjes van hun leesniveau. 
 • Donderdag dictee van WP 5. Zorg ervoor dat alle foutjes uit de vorige WP’s eerst verbeterd zijn. Vooraan staat in fluo wat niet in orde was. Graag samen de map op orde en in volgorde houden. Het herhalingsdictee krijgen ze niet mee naar huis. Maar om de ommezijde van het herhalingsWP staan eventuele foutjes om te verbeteren. 
 • Bingeltaakjes: oefenen tot 20
Maren – 3e leefgroep 
3e en 4e leerjaar

Vrijdag 20/10 is het dag van de jeugdbeweging. Leerlingen mogen in hun uniform naar school komen! 

Volgende week is de laatste week voor de vakantie. Nog een laatste week doorzetten en dan volgt er een welverdiende vakantie.  

Op Bingel kunnen leerlingen nog altijd oefeningen maken over de klok en de kalender.  

Volgende week woensdag hebben we opnieuw kunstkuur van Loeki. Het dictee gaat hierdoor op donderdag door.  

Donderdag is het dictee van woordpakket 1 tot en met 5. Het is belangrijk om alle woordjes uit de verschillende woordpakketten goed te herhalen. De opdracht gaat als volgt: van elk woordpakket moeten de leerlingen 5 moelijke woorden 2x opschrijven. Het beste is dat ze op hun dictee kijken naar de woordjes die ze fout hadden.  


Jolien en Ann-Sofie – 3e leefgroep 

3e en 4e leerjaar

Nog één weekje en dan kunnen we genieten van een welverdiende vakantie.
Morgen is het de ‘Dag van de jeugdbeweging‘ en mogen de kids die in een jeugdbeweging zitten met trots hun uniform aandoen.
We hebben nu 5 woordpakketten gehad, dus komt er een herhalingsdictee aan.
De kinderen kregen een oefenblad mee. Op dit blad moeten ze telkens 5 moeilijke woorden kiezen uit elk woordpakket die ze telkens tweemaal moeten opschrijven. Ik gaf als tip mee om woorden te kiezen die ze fout schreven tijdens de dictees.  Daarnaast mogen ze zeker op aparte blaadjes de andere woorden ook oefenen.
Het herhalingsdictee zal doorgaan op donderdag i.p.v. woensdag, want op woensdag hebben we opnieuw Kunstkuur met Loekie.
Dus een dagje extra om nog wat te oefenen.
Als herinnering geef ik graag mee om op Bingel de taken te maken van de klok en de kalender.
Dit is nog niet bij iedereen klaar. Sommige zijn wel al klaar, want in de klas probeer ik ook tijd te voorzien om hieraan te werken.
Volgende week donderdag en vrijdag zullen er werken zijn in de klas.
Dus wij zullen in andere ruimtes en lokalen kruipen om les te volgen. Ik hou de kinderen telkens op de hoogte waar we zullen zitten.
Om de week plezant af te sluiten en met een knipoog naar Halloween, mogen de kinderen op vrijdag verkleed (in Halloweenthema) naar school komen. 
Janne en Ann-Sofie – 4e leefgroep 
5e en 6e leerjaar

Het project ‘hoe maak je een gezelschapsspel?’ is volop begonnen. 
Dankjewel Bert, papa van Lily Vermeir, om uitleg te komen geven over heel wat spelletjes en over de spelletjesclub De Pionne.
Na veel spellen te ontdekken zijn de kinderen begonnen aan het ontwerpen van hun eigen spel. 
Dankjewel aan degene die spelletjes hebben meegebracht van thuis!
Maandag: dictee WP5
Woensdag: toets rekenen blok 2 (je kan oefenen met de herhalingsles en via bingel)
Donderdag en vrijdag werken ze aan onze gang. De kinderen mogen bij het toekomen doorlopen naar de speelplaats (zeker niet meer naar de klas gaan).
Om 8u35 gaan we dan samen naar een andere ruimte. 
Sam – 4e leefgroep 
5e en 6e leerjaar

Het wordt al iets kouder, dus we moeten al een kledingstuk meer aantrekken. De gelegenheid bij uitstek om de namen van kledingstukken in het Frans te leren. En tevens het ideale moment om onze klas voor even om te toveren tot een modedefilé met bijhorende catwalk! 
Afgelopen woensdag trokken we naar O.666 waar we terechtkwamen in een levensgrote kijkdoos. Prachtig was het, we wisten niet waar eerst te kijken! 
Foto’s van de catwalk en de voorstelling Bonnie van ZANDZAND vind je op de website: https://photos.app.goo.gl/j1HXYpKuMgt2JKhTA
Neem zeker een kijkje op Bingel, er staan herhalingsoefeningen klaar om de kinderen voor te bereiden op de rekentoets van BLOK 2.
Donderdag en vrijdag zijn er werken op ons verdiep. De klassen zullen niet toegankelijk zijn. De kinderen mogen ’s morgens bij het toekomen doorlopen naar de speelplaats (zeker niet meer naar de klas gaan).
Om 8u35 gaan we dan samen naar een andere ruimte. 
vrijdag 20/10: Dag v/d jeugdbeweging (kom in outfit!)
maandag 23/10: dictee WP6 + Toets Reken Maar BLOK 2

WEEKMENU

MAANDAG

Champignonsoep
Spaghetti carbonara
Gemalen kaas
Fruit

 Vegetarische spaghetti carbonara
DINSDAG 

Brunoisesoep
Broccolimix gestoofd
Gevogelte chipolata
Spaanse saus
Natuuraardappelen
Melkdessert

 Vegetarische worst

 
DONDERDAG

Tomaatgroentesoep
Thaïse curry met groenten en visblokjes
Aardappelpuree
Koekje

 Thaïse curry met groentjes – Groenteloempia
VRIJDAG 

Halloweenmenu:
Pompoensoep met spinnetjes
Appelmoes
Spookburger
Gebakken aardappelen
Dessert

 TexMex triangel
Bekijk de updates van de klasblogs op onze website!

Copyright © Leefschool De Vlieger, All rights reserved.

Wil je niet langer emails met ‘VLIEGERNIEUWS’ ontvangen?
You can unsubscribe from this list.